16 de gen. 2011

ELECTRONICA

CONEXIÓ EN PAREL·LEL

En el modelisme ferroviari, la connexió en paral·lel sota el meu punt de vista és la més encertada per qualsevol tipus de il·luminació o qualsevol cosa que necessiti més d'1 receptor.
La connexió en paral·lel és un circuit en què els diferents receptors s'alimenten a partir d'1 punt de connexió, el corrent es reparteix entre els elements i es torna a unir a la sortida.
Si tenen polaritat cal connectar per una banda tots els positius i per l'altra tots els negatius.
Dos receptors o més estan conectats en paral·lel si tots els receptors podrien formar un circuit tancat en cadascun dels receptors.
Un avantatge respecte la connexió en sèrie(no en parlarem ja que no és gaire pràctic, potser més endavant...), és que si una bombeta es fon les altres segueixen funcionant.

CURTCIRCUIT

És un accident en el circuit elèctric que es provoca després que la corrent elèctrica, passi de pol a pol del circuit, sense que hagi passat per cap receptor, fet que provoca un gran despreniment de calor, que pot resultar perillós(incendi, cremades importants,...)
Es pot evitar col·locant fussibles a cada circuit.

BOBINA

Si enrotllem un conductor elèctric formant una volta o espira al costat d'una altra haurem fet una bobina.
Si al mig de la bobina hi posem un nucli de ferro haurem fet un electroimant. El nucli normalment es fa amb ferro dolç, un acer que perd quasi tot el magnetisme quan no passa la corrent pels conductors.
S'utilitzen molt freqüentment per fer relés.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada